Wielkie forum :D Strzeżcie się Zgrai!
Założyłem wątek ogólnie kina japońskiego, byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał interesujące pozycje, lub reżyserów (jeśli ktokolwiek takie coś ogląda )
Może ktoś z Was oglądał (lub miał/ma zamiar) filmy japońskiego reżysera A. Kurosawy ?
Są to głownie stare filmy, czarno-białe ale wykonane wręcz fenomenalnie. Zarówno scenariusz jak i same
postacie potrafią wzbudzić naprawdę spore wrażenie (szczególnie gdy były odgrywane przez Toshiro Mifune).
Kurosawa absolutnie genialnie przedstawia samych samurajów, raz bardzo poważnie , a raz z przymrużeniem oka (nawet dość często ;P)
Jeśli ktoś lubi taką tematykę naprawdę polecam , aczkolwiek filmy są stosunkowo trudne do zdobycia (przynajmniej niektóre )
Największe wrażenie zrobiły na mnie :
-Siedmiu Samurajów (zdecydowanie faworyt)
-Tron we krwi
-Straż przyboczna
-Po deszczu
-Sobowtór
-Sanjuro, samuraj znikąd
-Rashomon (pokręcony film ale przyjemnie się ogląda )
-Ukryta forteca
Cały czas próbuje zdobyć resztę, chociaż łatwo nie jest ^^;
"The Doctor is not impressed Yankee Joe!"
mnie z japońskich filmów tylko Klątwa się podobała XDDD

Niestety z japońskiego kina to filmy animowane
Punki napisał:
Niestety z japońskiego kina to filmy animowane
To już swoją drogą Niektóre są równie wybitne co filmy (niektóre nawet lepsze)
Ja lubię zwłaszcza 2 "Spirited away - w krainie bogów" i "Ruchomy zamek Hauru" Powalają fabułą, animacją i postaciami!
Studio Ghibli również jest moim faworytem "Ruchomy zamek Hauru" to mój ulubiony mimo wszystko
Zresztą wszystkie filmy od tego studia są genialne. Bardzo nieładnie się chwalić ale mam ich wszystkie filmy (no może 98%
)